12.09.2022

Spetter, pieter, pater … lekker in het water

Water. Het staat bij de meeste kinderen garant voor pure pret. Bij de ouders eerder voor enkele emmertjes angstzweet, want het duurt wel even voor kinderen effectief kunnen zwemmen. Hoog tijd dus om zoon- of dochterlief de nodige vaardigheden in, op en naast het water bij te brengen.

Kunnen zwemmen is belangrijk. In de eerste plaats omdat het je leven kan redden. Maar het is ook gewoon fijn om in het water te bewegen. Bovendien is het een heel gezonde sport, zowel voor lichaam als geest. Maar hoe en wanneer leer je dan het beste zwemmen?

Zwemmen leer je door voldoende tijd te nemen en in verschillende stappen te werken.

Stap 1: wennen aan het water

Watergewenning is dé basis voor levenslang beweegplezier in, op en naast het water. Zwemmen is pas fijn voor wie niet bang is in of van het water. Dus ligt de focus hier op spelen en ontdekken.

“Een ideale startleeftijd is er niet echt”, aldus zwemcoach Céline Fromholz. “Bij PIT STOP starten we vanaf 2 jaar. Noem het vooral geen zwemles, want je peuter krijgt nog geen les in officiële zwemslagen. Bovendien ga je als ouder mee het zwembad in. De bedoeling is om jonge kinderen vertrouwd te maken met het water. Dit doen we aan de hand van uitdagende spelletjes en uitnodigende oefeningen waarbij je als ouder je kind ondersteunt. Zo kan het zichzelf op een interactieve manier verplaatsen in het water. Het verhaal, de opstelling, de materialen… ze zorgen er samen voor dat een jong kind kopje onder durft te gaan en in de unieke waterwereld aan de slag gaat.”

Inschrijven?

Prutskes van 2 tot 4 jaar beleven samen met mama of papa interactieve wateravonturen met Tutty de schildpad.

Stap 2: leren overleven en waterveiligheid

Eens kinderen zich als een visje in het water voelen, is het tijd voor hen om zelfredzaam te worden. “Hiervoor moeten ze een aantal basisvaardigheden onder de knie krijgen”, gaat Céline verder. “Dit betekent dat ze zich zelfstandig (en zonder hulpmiddelen) in, onder en op het water kunnen voortbewegen en bewust zijn van hun skills en eigen lichaam in het water. Ze barsten van het zelfvertrouwen, maar wel nog steeds met een ouder aan hun zijde die hen verder helpt te groeien in het water. Nu pas staan ze écht open voor het idee om te leren zwemmen.”

Inschrijven?

Skillers van 5 tot 12 jaar duiken wekelijks in een veelzijdig en verrassend PIT STOP-bad. Tot 6 jaar met mama of papa, daarna samen met hun vriendjes.

Stap 3: leren zwemmen

Anders dan vroeger, maar gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, starten kinderen vandaag met rugslag als basis. Daarna volgen crawl en schoolslag. “PIT STOP pakt het net iets anders aan”, zegt Céline. “Wij willen kinderen vooral prikkelen. Dat doen we bijvoorbeeld met kleurrijk materiaal waardoor ze de gepaste bewegingen leren op een intuïtieve, speelse en duurzame manier. We vullen hun (zwem)zak met vaardigheden voor het water én het leven. Bedoeling is dat we van hen complete bewegers maken, zowel in, op en naast het water. Na een PIT STOP AQUA & SWIM-traject is je kind klaar om recreatief te zwemmen of – indien het een competitieve mindset heeft – aan te sluiten bij tal van zwem- of andere watersportclubs.”

Extra PIT STOP-weetjes

Bij PIT STOP Sport Academy duurt een AQUA & SWIM-sessie gemiddeld 30 tot 60 minuten. We delen de groepen (van max. 8 kinderen) in naar leeftijd en dus niet naar niveau. “Wij vinden niet dat kinderen getest moeten worden om evolutie en groei te meten”, gaat Céline verder. “Op deze manier volgt je zoon of dochter samen met dezelfde vriendjes het hele traject, een ideale bron van motivatie voor beweegplezier in het water.”

Net als bij onze beweegsessies uit het water stimuleren we ook bij PIT STOP AQUA & SWIM een brede, motorische ontwikkeling als springplank naar elke sport én een gezonde levensstijl. “Ook leggen we de nadruk op life skills zoals zelfvertrouwen en veerkracht, wat heel belangrijk is in het water”, zegt Céline. “We leren hen omgaan met winst en verlies, maar ook creatief denken, problemen oplossen, communiceren… Kortom: alles wat ze nodig hebben tijdens het sporten en in hun verdere leven.”

Dag Tutty

Na Smarty de giraf en Skilly de leeuw introduceert PIT STOP nu ook een vriendje in het water. TUTTY is een slimme en speelse schildpad. Gevoelig ook, maar met een sterk schild. Hij bekijkt de wereld vanuit verschillende perspectieven doordat hij zijn ogen in alle richtingen kan draaien. Vol vertrouwen kruipt hij uit zijn schulp – zowel in, op als naast het water. Volhardend, maar altijd op zijn eigen tempo. Zo komt hij er ook wel! Zijn doel? Een 360°-beweger worden.

Klaar om samen met Tutty in een veilig, veelzijdig verrassend en vooral leuk PIT STOP-bad te duiken? Alle info over PIT STOP AQUA & SWIM vind je hier.


Delen op:

In the spo(r)tlight

“Shine, to make another Shine” daar geloven wij in. Werp je licht op alle schitterende mogelijkheden op het terrein, in het water en in de natuur en boost je vaardigheden in sport en in het leven.